Dobre źródła białka roślinnego

Niewiele osób wie, że białko występujące w produktach odzwierzęcych to nie jedyne jakie możemy spotkać w przyrodzie. Określone produkty roślinne również posiadają go bardzo dużo. Musimy tylko wiedzieć jakie to produkty oraz gdzie możemy się w nie zaopatrzyć. Oto kilka przykładów na występowania białka w roślinach i nasionach.

Przykłady produktów bogatych w duże ilości białka roślinnego

białko roślinnePierwszym przykładem rośliny oferującej bardzo dużą ilość białka jest soczewica. Jest to roślina z rodziny bobowatych. Można z jej dodatkiem robić pożywne pasztety oraz pierogi. Bardzo dobra jest także zupa grochowa z dodatkiem tej rośliny. Kolejnym produktem roślinnym bogatym w białko są ziarna słonecznika oraz pestki dyni. Można je spożywać osobno lub dodawać do różnych dań. Najpopularniejszym sposobem ich użycia jest pieczenie własnego domowego chleba z dodatkiem pestek lub ziaren. Białko roślinne znajdziemy także w produkcie takim jak masło orzechowe. Jest bardzo cenione za swój smak oraz wartości odżywcze. Posiada także wiele cennych witamin i minerałów oraz ma działanie prozdrowotne. Fasola to kolejne popularne źródło białka goszczące na naszych stołach. Jest bardzo zdrowa i można z niej przyrządzać wiele potraw, na przykład pożywnych zup. Popularnym daniem wykorzystującym ta roślinę strączkową jest fasolka po bretońsku. Jest ona bardzo powszechnym daniem w naszym kraju.

Białko pochodzenia roślinnego, znajdziemy także w wielu innych roślinach. Jednym z najbardziej popularnych produktów są ziarna kakao. Posiadają dużo magnezu, a przy okazji są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Są także cennym źródłem błonnika, potrzebnego naszym jelitom. Kakao możemy kupić w sklepie oraz dodawać do wyrobów cukierniczych lub przyrządzać napój kakaowy.