Funkcjonalność filtrów tłuszczowych

Filtry przede wszystkim kojarzą się nam jako urządzenia, które umożliwiają wyłapywanie pyłów i różnego rodzajów drobin z powietrza. Przede wszystkim owe drobiny kojarzą się nam z zanieczyszczeniami takimi jak kurz, bakterie i inne mikroelementy, które mogą stanowić problem dla naszego zdrowia i wywoływać nasze alergie. Nie są to jednak jedyne funkcjonalności, do których zdolne są filtry.

Filtry, które pochłaniają drobiny tłuszczu

filtry tłuszczoweNa rynku znajdziemy bowiem również filtry tłuszczowe, które mogą odseparować z powietrza cząstki tłuszczu. Ze względu na tę funkcjonalność filtry tłuszczowe znajdują swoje zastosowanie przede wszystkim w lokalach gastronomicznych, w których stale pracuje się przy rozgrzanym oleju i innych tłuszczach. Należy bowiem mieć świadomość, że olej i każdy inny tłuszcz, poddany obróbce termicznej, wydziela do powietrza cząsteczki, które mogą wszędzie przywierać i powodować różnego typu zagrożenia zarówno dla ludzi, jak i znajdujących się w danym pomieszczeniu urządzeń. Filtry tłuszczowe, ze względu na swoje właściwości muszą charakteryzować się dużą wytrzymałością i trwałą konstrukcją, więc najczęściej oprawiane są w ramkę wykonaną z aluminium lub metalu. Filtry tłuszczowe charakteryzują się odpornością na wysokie temperatury, a także na działanie różnych kwasów, co jest niezwykle ważne ze względu na miejsce ich zastosowania i ich istotność w tychże miejscach właśnie.

Jeśli chodzi o czyszczenie filtru, które jest istotne, jeśli chcemy, by filtr działał poprawnie przez dłuższy czas, nie jest ono trudne. Wystarczy tak naprawdę sprężone powietrze lub odpowiednie umycie go z zebranych zanieczyszczeń, by móc wielokrotnie użytkować dany filtr z pełną jego użytecznością. Filtry tego typu dostępne są w różnych rozmiarach i często realizowane są w ramach niestandardowych zamówień.