Jak przygotować jogurt domowy z kulturami bakterii?

 

Dietetycy zachęcają na całym świecie, aby utrzymać balans pomiędzy dwoma składnikami: dobrymi produktami oraz aktywnością fizyczną. Sposobów na to jest wiele. Możemy stosować przeróżne diety, hodować własne warzywa i owoce, biegać codziennie czy ćwiczyć na siłowni. Jednak ważne jest to, aby te dwa czynniki ze sobą dobrze współgrały. W ten sposób poprawimy własne samopoczucie i pozytywnie wpłyniemy na organizm.

Spożywanie żywych kultur bakterii jest ważne

kultury bakteriiDietetycy wiele piszą o tym, że każdego dnia powinniśmy spożywać jeden kubek jogurtu naturalnego, bo jest on zdrowy. Zawiera wapń, niezbędny do prawidłowego działania układu kostnego. Jest źródłem białka i witamin, które są budulcem naszego ciała. Ponadto zwiększa odporność, chroni przed chorobami i zbyt wysokim cholesterolem. Jednak, co jest za to odpowiedzialne? W jogurcie dobrej jakości znajdują się żywe kultury bakterii. Są one drugim, po mleku składnikiem prawdziwego jogurtu. Te bakterie sprawiają, że tworzy się w mleku kwas, redukujący poziom cukru w produkcie. Dlatego też pochłania go on prawie w całości i mogą go spożywać osoby, które nie tolerują laktozy. Jednak, aby spożywać dobry jogurt z kulturami bakterii, warto aby nie posiadał on dodatkowych składników. Z tego względu dużą popularnością cieszą się jogurty naturalne przygotowywane w domu. To proces prosty i nie wymaga czasu. Wystarczy zakupić kultury bakterii i rozpuścić je w ciepłym mleku.

Spożywanie jogurtów naturalnych z żywymi kulturami bakterii jest ważne i pomaga prawidłowo funkcjonować każdego dnia. Unikajmy jednak tych barwionych i owocowych, które zapełniają półki sklepowe. Lepiej i zdrowiej jest, gdy przygotujemy swój jogurt w domowych warunkach. W ten sposób zyskamy dobrą pożywkę dla naszego ciała.